Nathalie Borgers, Fransa, Avusturya, Belçika, 2009, 93′
Künye
Editing: Dieter Pichler
Photography: Jean-Paul Meurisse
Producer: Diana Elbaum, Sébastien Delloye, Erich Lackner, Serge Zeitoun
Producer Company: ENTRE CHIEN ET LOUP, LOTUS FILM, LIAISON CINEMATOGRAPHIQUE
Music: Thierry Zaboitzeff
Sound: Yunus Acar, Gilles Laurent, Alek Goosse
Sinopsis
Tubu kadınları her sene hurma toplamak için Sahra Çölü’nde yüzlerce kilometrelik bir yolculuğa çıkar.Mahsülden kazandıklarıyla bir sene boyunca hayatlarını devam ettirmeyi başarırlar. Kervan çölde ilerledikçe Domagali, Amina ve Mariama’nın kaderleri, ekonomik bağımsızlıklarının kazandırdığı özgüveni de gözler önüne sererek yavaş yavaş görünür hale gelir.
Yeşim Ustaoğlu, Türkiye, Fransa, 2004/2014, 68′
Künye
Editing: Thomas Balkenhol, Yeşim Ustaoğlu, Emmanuelle Mimran
Photography: Ali Rıza Movahed, Yeşim Ustaoğlu, Özcan Alper
Producer Company: Ustaoğlu Film Yapım, Silkroad Production
Music: Ozan Aksoy, Grup Helesa
Sound: Nicolas Dambroise
Sinopsis
Karadeniz Bölgesindeki dağ köylerinden birinden hayvanlarıyla beraber kalkan köylülerin, yaz ayları boyunca, bir yanı ürkütücü uçurumlara bakarak kıvrılan vahşi patikalardan geçip, yaylalarına göç edişlerinin öyküsü; Kaçkar dağlarının büyüleyici zirvelerinde, durmak bilmeyen yağmurlara, sislere ve vahşi dağlara kafa tutan kadınların inanılmaz mücadelesi. Önce, 2000 metre yükseklikteki Komati yaylasına, sonra da 3500 metre yükseklikteki Büyük Kaçkar yaylasına göçün ardından Sonbahar yağmurlarıyla aynı yoldan hüzünlü dönüş: “Sırtlarındaki Hayat”, bu zorlu yürüyüşü ve yayla hayatını sırtlarındaki yükleriyle yüzyıllardır sürdüren kadınlara ve onların hayatlarına bakıyor.
Mark Achbar, Jennifer Abbott, Kanada, 2004, 147′
Künye
Editing: Jennifer Abbott
Producer: Mark Achbar, Bart Simpson
Music: Leonard J. Paul
Sound: Velcrow Ripper
Sinopsis
Bundan yüz elli yıl önce şirket görece önemsiz bir varlıktı. Bugün ise şirket canlı, dramatik ve hepimizin hayatına nüfuz eden bir varlığa sahip. Aynı başka zaman dilimlerinde ve yerlerdeki Kilise, Monarşi ve Komünist Parti gibi günümüzün egemen kurumu da şirket. Fakat tarih bu egemen kurumlara haddini bildirmeyi bilir. Tarihteki bütün egemen kurumlar ezilmiş, küçük görülmüş ya da yeni bir düzenin parçası olmaya itilmiştir. Şirket, tarihe meydan okuyan ne ilk ne de son kurum. Yönetmenler Mark Achbar ve Jennifer Abbott bu karmaşık ve bir hayli eğlenceli belgeselde, şirketin gittikçe artan üstünlüğünün geniş bir alana yayılan etkilerini inceliyor. Joel Bakan’ın Şirket: Kâr ve Güç Peşindeki Patolojik Kurum adlı kitabından uyarlanan film, CEO’ları, şirketteki usulsüzlükleri gerekli merciilere bildirenleri, simsarları, guruları, ajanları, oyuncuları, piyonları ve bilirkişileri şirketin içsel işleyişini, merak uyandıran tarihini, tartışmalı etkilerini ve olası geleceklerini grafik ve merak uyandıran bir yolculukta açık etmeye davet eden tam zamanında çekilmiş, eleştirel bir belgesel. ŞİRKET, belli ekonomik amaçlara ulaşmayı hedefleyen bir kurumun inanılmaz yükselişini gösterirken ayrıca bu yenilmez addedilen güce karşı kazanılan zaferleri de anlatıyor.