THE GROCER

CATEGORY

2014-Competition

Turkish Premiere

THE GROCER

O MANAVIS

Dimitris Koutsiabasakos

Greece, 2013, 81’

Editing: Apostolis Agrogiannis
Photography: Haris Farros
Producer: Dimitris Koutsiabasakos
Producer Company: KinoLab
Music: Vangelis Fampas
Sound: Vangelis Fampas

Synopsis:
Nikos Anastassiou, a traveling grocer, and his wife Sophia have been driving the same route since the 1980s. Once a week, all year round, setting out from the city of Trikala, they visit the abandoned villages of the southwestern Pindos Mountains, a 75-kilometer drive. In recent years, their sons, Kostas and Thymios, help them. The documentary follows their journey over the four seasons.

Director:
Dimitris Koutsiabasakos was born in 1967 and studied cinema direction and television at V.G.I.K, Moscow. He has directed for the television and the cinema documentary, serials, short and feature films. His works have received national and international awards.

Filmography
The Train Clerk, 1990
His Beloved Ones, 1992
Young Russians, 1993 (documentary, video)
The Bridge, 1995
Hercules, Acheloos and My Granny, 1997 (documentary)
Hill 33, 1998
The Guardian’s Son, 2006
The Grocer, 2013 (documentary)
Becoming an actor, 2014 (documentary)

Awards
15th Thessaloniki Documentary Festival, 2013-Audience Award
Greek Documentary Festival of Chalkida, 2013-Best Documentary & Best Director Award
Sarajevo Film Festival, 2013 – Official Selection
Mediterranean Film Festival, Rome – Official Selection
57th Trento International Film Festival-Special Award ‘Solidarity’

Website
www.koutsiabasakos.gr

Trailer
http://vimeo.com/63757228

KILLIT (AZALAN)

CATEGORY

Gaia Öğrenci

Zeynep Altay

Türkiye, 2016, 18′, Arapça

Görüntü: Çağrı işbilir

Kurgu: Hazal Günay, Şeyma Gök

Müzik: Hakan Tuğrul

Ses: Nagehan Okat

Yapımcı: Zeynep Altay

Halk Eğitim Merkezi, 14.10.2016, Cuma, 13:00-15:00

Sinopsis: “Kıllıt” filmi Mardin’deki Kıllıt Süryani köyünde 1990’lı yıllarda yaşanan büyük göçün ardında köyde kalan üç ailenin yaşamlarına göz atıyor. Bu üç ailenin topraklarına olan bağlılıklarını, diğer aileler göç ederken neden köylerinden ayrılmadıklarını anlatıyor.

Biyografi: 1986 Mardin doğumlu. 2011 yılında Beykent Üniversitesi Sinema-TV bölümünü burslu olarak kazandı. Sosyoloji bölümüyle çift anadal yaptığı eğitimine halen devam ediyor.

  • Bozcaada Belediye Başkanlığı Bozcaada, Türkiye

  • info@bifed.org